Um alle Inhalte sehen zu können, benötigen Sie den aktuellen Adobe Flash Player.

rokitnik.com Hippophae Zasięg Systematyka Witaminy Produkty Likiery i wina Soki i nektary Partnerzy Galeria Prasa Impressum 

rokitnik.com

SkładOprócz wody owoce rokitnika zawierają białko, olej tłuszczowy, glicerydy kwasu oleinowego, kwas stearynowy, kwas linoleinowy i palmitynowy, węglowodany, błonnik i związki mineralne, do których należą przede wszystkim potas, magnez i wapno. Szczególnie wart uwagi jest rokitnik ze względu na zawartość witamin. Niskie pH oraz brak enzymu likwidującego witaminę pozwalają na składowanie owoców. Z praktyki chłodniczej i przeprowadzonych badań wiadomo jednak, że po kilkumiesięcznym okresie przechowywania w temp. –18 °C, zawartość witaminy C spada niemal do zera.

100 g jagód rokitnika zawiera: - woda ............................................ 83 g - białko .................................. 1,4 – 2,8 g - olej/tłuszcz.............................. 5 – 8,5 g - glicerydy kwasu oleinowego ...........10,5% - kwas stearynowy...........................10,4% - kwas linoleinowy i palmitynowy.........6,1% - węglowodany............................... 7,64 g w tym: - glukoza ......................... 105 – 914 mg - fruktoza .........................197 – 415 mg - pektyny ...........................0,5 – 0,4% - błonnik......................................... 0,8 g - kwasy łącznie ........................1,5 - 5,3 g w tym: - kwas jabłkowy..................1,1 – 5,9 mg - skladniki mineralne, w tym: potas, magnez i wapno..................0,45 g

Kiedy mówi się o oleju rokitnikowym (oleum Hippophaes), to najczęściej rozchodzi się o mieszankę oleju z owocu i z pestki. Uzyskiwany z resztek po odciśnięciu soku jest bogaty w rozpuszczalne w tłuszczu witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest on rzadkiej konsystencji, kolor ciemnoczerwony, pachnie lekko rokitnikiem.

W Europie znano rokitnik od czasów starożytnych, na co wskazuje nazwa rodzajowa rośliny: Hippophae, pochodząca od greckich wyrazów: hippos – koń i phaos – błyszczący. Pod względem wartości biologicznej rokitnik wyprzedza kilkakrotnie nawet czarną porzeczkę. Obecnie znamy 10 witamin zawartych w rokitniku, z czego 6 rozpuszczalnych w wodzie i 4 w tłuszczu. Na pierwszym miejscu znajduje się witamina C, aktywowana przez zawarte w owocu flawonoidy.Olej rokitnikowy w Rosji i w Tybecie jest już od dawna stosowany zewnętrznie, jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, przyśpieszający gojenie ran (m. in. różnego rodzaju oparzeń). Opóźnia on tworzenie zmarszczek i starzenie skóry, czyni ją miękką i przywraca jej funkcjonowanie oraz wytrzymałość. Także leczenie błon śluzowych można wspomagać stosowaniem oleju rokitnikowego. Na przykład zapalenia szyjki macicy, kolpitis, endocervitis, podrażnienia genitaliów, odbytu, albo jamy ustnej. Stosowanie doustne 1 – 3 razy dziennie jest wskazane, kiedy potrzeba uspokoić błonę żołądka, jelit, wyregulować tworzenie kwasu solnego (gastritis, ulcus) albo wyhamować tworzenie złośliwych lub niezłośliwych nowotworów. Ponadto stwierdzono wiązanie toksyn, usuwanie stanów zapalnych błony śluzowej jelit i stabilizację flory bakteryjnej. Nie należy też zapominać o negatywnych skutkach nadmiernego promieniowania UV (UVA, UVB) oraz nowotworach skóry wywołanych promieniami UV. Wysokim działaniem antyoksydacyjnym i przeciwwolnorodnikowym odznaczają się też tokoferole, czyli witamina E. W dermatologii i kosmetologii witamina E ma szczególne znaczenie w leczeniu chorób tkanki łącznej oraz w schorzeń troficznych skóry, włosów i paznokci.

ROKITNIK



Copyright BUKOWSKI

info@rokitnik.com

W

Oblepicha Sëdwina Sea buckthorn Argousier Havtorn Tyrni


mailto:barbuk@gmx.de http://www.facebook.com/profile.php?id=100000736647655